Berthe Jongejan

’t Zand 26

3544NC Utrecht

Privé e-mail: jongejan@outlook.com

Bedrijf: www.colourfields.nl

 

Opleiding beeldhouwen

2021, startend beeldend kunstenaar. Docent beeldhouwen René van der Wiel, Utrecht

Buitenkunst, diverse jaren ruimtelijk werken

Uitgegeven: ‘Het meisje met de blauwe voeten, verbeeldingskracht van een kind met kanker’, mei 2020, oplage 50 stuks. Pen-en inkttekeningen en tekst.

Januari 2023, aspirant lid Montfoorts kunstenaars collectief

Werkwijze

Landschapsarchitect Berthe Jongejan studeerde aan de Wageningen University & Research af op Land Art en de relatie met landschapsarchitectuur. Vanaf 2014 werkt ze voor de rijksdienst voor het cultureel erfgoed (RCE). Daarnaast is ze eigenaar van Colourfields en begeleidt ze interactieve ateliers en workshops. In haar vrije tijd maakt ze zowel ruimtelijke beelden als tekeningen. De verbinding van de mens met de aarde is voor Berthe van essentieel belang. Haar fascinatie voor natuurlijke materialen zoals hout is de start voor haar beeldend werk. De inkt tekeningen ondersteunen het maakproces. Persoonlijke verhalen en inkt tekeningen bracht zij samen in het in 2020 uitgebrachte boek: Het meisje met de blauwe voeten.

Het eerste beeld maakte ze in 2021 met de titel “wereldbeelden, aarde-planeet-en gaia’. Ik heb me door land-art kunstenaars laten inspireren en ‘wereldbeelden’ gemaakt. Hoe kan je ontwerpen vanuit verschillende 'aarde'-concepten? Welke principes liggen er onder een ‘arcadisch’ ontwerp, een ‘modernistisch’ ontwerp of een ontwerp wat ‘wildernis’ toelaat in de tuin? Wat laten omgevingskunstenaars ons zien in tijden van klimaatverandering?

Naast hout maakt ze installaties. Het meest recente werk zijn lichaamsdelen gemaakt van gaas en rubber. In 2022 heb ik het idee om een beeld te maken over onbespreekbare gevoelens. Ik gebruikte als inspiratie het Blauwbaard sprookje van Charles Perrault (1628-1703). Het beeld heet ‘Rode tranen’. Kan het beeld een uitnodiging zijn om het onbespreekbare bespreekbaar te maken? Bij het werk hoort een boekje met tekeningen over pijn, liefde en verbinding met jezelf en met de ander. Beelden die onbespreekbaar lijken en tegelijk een universeel gevoel uitdrukken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen

lijn