Nieuws van de MKC "Tuincommissie"

Er is veel enthousiasme voor deze werkgroep. De meeste mensen hebben iets met de natuur en de tuin. Daarom zijn we gestart met een leuk groepje mensen: Marjolein, Leontien, George, Piet, Bart en Berthe. Marjolein werkt bij een hoveniersbedrijf, George houdt van tuinieren en is lid van een tuinclub, Piet doet al veel onderhoud in de tuin, Bart houdt van de natuur, Leontien is praktisch en bedenkt allerlei handige oplossingen en Berthe is tuin-en landschapsarchitect en houdt er van tuinen te ontwerpen.

Na de zomer kwamen we bij elkaar om over een plan van aanpak na te denken. Met een bos veldbloemen op tafel, koffie en thee hebben we de eerste wensen op papier geschetst.

Uitgangspunt is dat wij weinig onderhoud aan de tuin hebben. Wel willen wij allemaal een tuin waarin wij kunnen zitten, een wandelingetje kunnen maken en ruimte is voor een aantal beelden.

Het ontwerp van de huidige tuin bestond uit een aantal ronde vormen van hoog gras. Tussen het hoge gras liepen de paden. Nu keren wij dat idee om. We maaien uit het middelste hoge gras drie grote ruimten in de vorm van ovalen. de open ovalen worden op een vloeiende manier met elkaar verbonden door paden. Er zijn 2 zichtlijnen vanaf het verharde terras over de open ruimte naar het verre veld in het boerenland. 

We besloten een aantal wilgen te vellen. De wilgen staan nu te dicht op elkaar en waren enorm uitgegroeid. Verder willen we ze knotten goed bijhouden. George heeft een goed idee om een groene composthoek van wilgentenen te bouwen, achter de Hans Kuntzzaal. Vanaf augustus gaan we aan de slag. Het hoge gras wordt gemaaid, de ovale vormen worden uitgezet en later gemaaid, de composthoek wordt gebouwd. We planten ook 2 fruitbomen. Tot slot wordt het onkruid op het terras en langs de Hans Kuntzzaal weggehaald. 

Half oktober was de tuin klaar en zal in het voorjaar en de zomermaanden 1x per 2 weken worden gemaaid. Een tuin voor iedereen: de kunstenaars, de kunst en de bezoekers van het Montfoorts Kunstenaars Collectief.

Berthe Jongejan

 

 

 


Nieuws van de MKC "Energiecommissie"

Voor wie bekend is met ons atelier: een verbouwde werktuigloods met hoge ruimtes, wat betekend dat de warmte vooral bovenin blijft hangen. Al voordat de energieprijzen de pan uit schoten, hebben wij in elke werkruimte een "plafondventilator" opgehangen die de warme lucht naar beneden "duwt". Dat scheelde al een beetje in het gasverbruik.

En toen deden zich verschillende omstandigheden voor: corona, waardoor er maar weinig in het atelier werd gewerkt en het energieverbruik dus laag was, daarna brak de oorlog uit in Oekraine met als gevolg de torenhoge energieprijzen. Wij zijn toen direkt aan de slag gegaan met extra raam-isolatie en het installeren van energiezuinige verlichting. Ruim 50 ouderwetse TL-buizen worden vervangen door energiezuinige LED-buizen. Gevolg: beter licht en minder kosten.

Als wij met meerderen in het atelier aan het werk zijn, gaat de verwarming aan. Voorheen was dat ook het geval als iemand alleen in het atelier was, maar vanaf nu niet meer: een infraroodpaneel verwarmt alleen de persoon en niet de ruimte.

Maandelijks houden wij bij hoeveel energie wij alsnog gebruiken en werken wij aan verdere energie besparingsmogelijkheden.

 

Lex Van Wijk


Wethouder Jan Vlaar opent het nieuwe onderkomen


Montfoort - Het Montfoorts Kunstenaars Collectief is verhuisd van de locatie Bovenkerkweg naar een nieuw en ruim onderkomen aan het Klaverpad in Montfoort. Zaterdagavond opende wethouder Jan Vlaar het nieuwe gebouw met een champagnedoop.In zijn openingsrede memoreerde voorzitter Piet van der Wildt niet alleen aan de enorme inspanningen die uiteindelijk tot dit prachtige gebouw hebben geleid, maar herdacht eveneens het feit dat het Montfoorts Kunstenaars Collectief (MKC) ook 25 jaar bestaat. Reden genoeg voor een feestelijke bijeenkomst.

In eerste instantie was het de bedoeling dat het MKC zich op dezelfde locatie zou vestigen in een oude boerenstal. Men vroeg de gemeente Montfoort of zij ook gebruik mochten maken van de open schuur die aan de andere kant stond. Daarin hebben zij een houten skelet geplaatst met daarin twee afzonderlijke ruimtes.

De voorzitter had een speciaal woord van dank aan het adres van de gemeente Montfoort voor het creatief meedenken bij de bouw van dit pand. Laurens Guelen van de Rabobank schonk het MKC een symbolische cheque voor ‘De Hooiberg’ . Een extra gebouwtje voor exposities en andere multifunctionele bezigheden.

De oprichter van het MKC, Hans Kuntz, opende dit nieuwe gebouwtje dat daarmee de naam Hans Kuntzzaal kreeg. Sanne Oudshoorn en Wouter van der Wildt van Circle Percussion bespeelden vervolgens de grote Japanse trom om heel Montfoort te laten weten dat de opening een feit was.

Een infomeel samenzijn met een hapje en een drankje completeerde deze avond. Het MKC bestaat uit 18 leden en heeft nog plaats voor nieuwe leden.Kunstenaars Collectief Montfoort verhuist naar nieuwe locatie


In overleg met de gemeente Montfoort krijgt het Montfoorts Kunstenaars Collectief een nieuwe locatie.
Ons nieuwe atelier komt in het buitengebied aan het Klaverpad 6. (voormalig bekend als Blokland 4)
De voormalige werktuigenloods wordt de komende maanden verbouwd tot atelier met 3 aparte werkruimten.
 
Deze nieuwe locatie, met z’n ruimte, rust en prachtige lichtinval, zal zeker tot meer inspiratie leiden.
De komende tijd zal er druk verbouwd worden, het is de planning om eind augustus/begin september te verhuizen.
Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en ontmoeten u graag een keer op onze nieuwe locatie!