Lex van Wijk (1949)

Net verhuisd (2017) van Eijsden - Zuid-Limburg naar Montfoort. De openingsfoto van een wat ouder schilderij van twee keetwagens is dan wel van toepssing. We zijn nog aan het integreren in deze nieuwe woonplaats en hebben onze plek nog niet helemaal gevonden. Ik ben wel heel blij dat ik nu deel ben van het Montfoorts Kunstenaars Collectief. Fijn om met verschillende disciplines te kunnen samenwerken. Dat is ook een mooie voortzetting van wat ik in Limburg deed. Daar was ik oprichter en lange tijd bestuurslid van Kunstkring Eijsden-Margraten en ook lid van het 'Experimenteel Atelier' van de Kunstacademie in Tongeren (B), Pentagoon Academies.

'Fragile' was mijn laatste 'Limburgse' project. Een licht en geluid-installatie bestaande uit een tent, licht, wisselend van kleur en een soundscap van 12 minuten. De tent werd geëxposeerd in een volledig verduisterde ruimte en riep beelden op van natuur en avontuur, maar stelde ook vragen over onze relatie met de snelle wereld versus contemplatie. Deze performance is uitgevoerd in mei 2023 tijdens de Linschotense Kunstroute.

Ik ben in 1995 serieus begonnen met schilderen. In Tongeren verbreedde mijn manier van werken naar multimediaal: grafiek, collages, ruimtelijke vormen, video, soundscape en installaties. Ik exposeerde gemiddeld drie keer per jaar in zowel Nederlands - als in Belgisch Limburg. In Montfoort moest ik mijn draai nog vinden, maar heb als project op me genomen om 'iets' te doen met deze zo andere omgeving dan het Limburgse.

Het 'Land van Montfoort', zoals ik mijn project genoemd heb, is niet helemaal nieuw, want ik ben geboren en opgegroeid in Gouda en Reeuwijk. Voor werk ben ik, na wat omzwervingen, in Limburg terecht gekomen, waar ik 30 jaar werkzaam was in de gehandicaptenzorg. Het project 'Land van Montfoort' blijkt een langlopend project en focust inmiddels op de knotwilg, als het meest kenmerkende landschapselement. Medio 2024 zou dat tot een expositie kunnen leiden.

 

Inloggen

lijn